Jedzenie

Dlaczego zimą warto jeść lody?

Jesteś prawdziwym fanem lodów, jednak od zawsze słyszałeś, że nie powinno się ich jeść zimą? Unikasz swojego ulubionego deseru w obawie przed przeziębieniem lub inną infekcją? Czy aby na pewno jest to niezbędne? Wbrew powszechnie panującej opinii, okazuje się, że spożywanie lodów zimą nie tylko nie prowadzi do rozwoju chorób, a wręcz może być korzystne dla naszego organizmu! Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Przeczytaj do końca i jedz lody włoskie i sorbety lodowe, kiedy tylko masz na to ochotę!

Jesteś prawdziwym fanem lodów, jednak od zawsze słyszałeś, że nie powinno się ich jeść zimą? Unikasz swojego ulubionego deseru w obawie przed przeziębieniem lub inną infekcją? Czy aby na pewno jest to niezbędne? Wbrew powszechnie panującej opinii, okazuje się, że spożywanie lodów zimą nie tylko nie prowadzi do rozwoju chorób, a wręcz może być korzystne dla naszego organizmu! Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Przeczytaj do końca i jedz lody włoskie i sorbety lodowe, kiedy tylko masz na to ochotę!

Nie takie lody straszne…

Zimą lody zdecydowanie tracą na popularności. Dzieje się tak nie tylko w naszym kraju, ale praktycznie na całym świecie. Chłodne lody świderki kojarzą nam się przede wszystkim z wakacjami i okresem roku, kiedy za oknem panują wysokie temperatury. To wtedy najwięcej osób decyduje się na taki właśnie deser z nadzieją, że przyniesie on ukojenie i chociaż chwilowe ochłodzenie. Wbrew temu, co zwykle słyszymy, to właśnie latem mogą wyrządzić one najwięcej szkody. Gdy temperatura powietrza jest wysoka, a nasz organizm bardzo rozgrzany, to po spożyciu zimnych występuje nagła i duża różnica temperatura. Ma to negatywny wpływ na stan śluzówki gardła, co w połączeniu z działaniem wirusów może prowadzić do rozwoju infekcji. Między innymi z tego powodu chorowanie na anginę latem jest tak popularne. Natomiast zimą absolutnie nie musimy obawiać się takiego szoku termicznego!

Powody dla których warto sięgać po lody

Jeśli uwielbiasz jeść lody białkowe lub sorbety lodowe to śpieszymy z dobrymi informacjami. Nie tylko nie przyczyniają się one bezpośrednio do rozwoju infekcji, a dodatkowo mogą być niezwykle pomocne. Klasyczne lody są bogate w takie mikroskładniki jak magnez i wapń, ze względu na wysoką zawartość śmietanki i mleka. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast sorbety z prawdziwych owoców są idealnym źródłem witaminy takich jak witamina A, D, B, E i C. Spożywając wysokiej jakości lody, z naturalnych składników, możemy więc zapewnić sobie nie tylko mocne kości i zęby, ale również odpowiednią krzepliwość krwi. Spożywanie lodów bardzo często jest także zalecane po zabiegu usuwania migdałków lub zębów. Ich niska temperatura pomaga zapobiegać obrzękom i krwotokom i przynosi ukojenie.

Lody dobre w każdą pogodę

Jak już wiemy, spożywanie pysznych lodowych deserów w mroźne dni może przysłużyć się zdrowiu. Jednak zalet sięgania po ten deser zimą jest wiele więcej! Bardzo często lokale gastronomiczne działające w okresie zimowym serwują swoim klientom specjalne, nietypowe smaki, które raczej nie są dostępne w innych sezonach. Co więcej, kupując lody poza sezonem, nie trzeba obawiać się długich kolejek oraz tego, że pyszny deser rozpuści się w kilka minut i ściekając, pobrudzi nasze ubranie! Jeśli mimo to, nie jesteś przekonany do jedzenia klasycznych lodów zimą, zawsze możesz zdecydować się na ich cieplejszą alternatywę. Coraz większą popularnością cieszą się, chociażby smażone lody lub gorąca kawa z gałką ulubionych lodów w środku.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *