Jedzenie

Tajniki przygotowania idealnych bez

Beza to dosyć skomplikowany i kapryśny w przyrządzaniu deser. Jeśli jednak chcesz go przygotować w swojej kuchni, nie martw się, nie jest to niemożliwe. Po prostu skorzystaj z przydatnych wskazówek, które zebraliśmy.

Prawidłowe przygotowanie składników

Pierwsza i najważniejsza zasada – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zbyt zimne białka prosto, z lodówki, niemal na pewno będą przyczyną niepowodzenia!

Ubijanie białek zacznij od najniższej mocy miksera, stopniowo ją zwiększając.  Dzięki temu napełnisz pianę białkową tlenem, który nie pozwoli jej zmniejszyć się w objętości podczas pieczenia. Aby jeszcze lepiej ustabilizować masę i nadać jej przyjemny, błyszczący połysk, użyj kilku kropli soku z cytryny lub szczypty soli. Cukier puder dodawaj stopniowo tylko do już lekko ubitych białek.

Wypiekanie

Bezę, w przeciwieństwie do wielu innych deserów, nie nie piecze się lecz suszy. Dlatego wysoka temperatura piekarnika to wróg nr 1.. Rozgrzej piekarnik do 100, maksymalnie 110 stopni (tu każda gospodyni musi dopasować się do specyfiki swojego urządzenia). Teraz uformuj ciastka, ułóż na blasze i włóż do piekarnika na co najmniej półtorej godziny. Od czasu do czasu drzwiczki piekarnika można lekko otworzyć, aby uwolnić nagromadzoną w nim wilgoć.

Nie chcesz bawić się w przygotowywanie bezy, a chcesz zjeść ten pyszny deser? Nie ma problemu! Doskonałe bezy pieczone są w Tortowni na Bema. Tutaj przygotowują naprawdę ekskluzywne smakołyki, co więcej, organizują ich dostawę w granicach Wrocławia. Kliknij tutaj, żeby zobaczyć ofertę Tortowni i zamówić idealne bezy w przystępnej cenie.

Przydatne wskazówki do przygotowania idealnej bezy

Jeśli jednak zdecydowałeś się zająć deserem samodzielnie, zebraliśmy jeszcze kilka przydatnych wskazówek, które pomogą ci upiec naprawdę idealne ciastka bezy:

  1. Upewnij się, że miska i trzepaczka do ubijania białek są całkowicie czyste i suche. Tłuszcz może sprawić, że białka nie ubiją się prawidłowo.
  2.  Gdy białka zaczną się pienić, stopniowo dodawaj cukier, najlepiej łyżkę po łyżce. Dzięki temu cukier całkowicie się rozpuści i pomoże utworzyć stabilną i gładką pianę.
  3. Dodatek kremu tartaru (ok. 1/2 łyżeczki na każde 4 białka) pomoże stabilizować pianę i uczynić ją bardziej elastyczną.
  4. Po upieczeniu zostaw bezy w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygną.
  5. Przechowuj bezy w szczelnym pojemniku, aby nie wchłonęły wilgoci z powietrza, co mogłoby je zmiękczyć.
  6. Dodatki aromatyczne dodawaj delikatnie, po tym, jak cukier już się rozpuści.
  7. Aby sprawdzić, czy bezy są już gotowe, delikatnie dotknij ich powierzchni. Powinny być twarde i suche. Jeśli jeszcze nie są gotowe, pozwól im siedzieć w piekarniku z wyłączonym ogrzewaniem przez jakiś czas.
  8. Kiedy nakładasz bezę na blachę, staraj się tworzyć równomierną warstwę lub równomiernie wielkości krople.
  9. Zawsze piecz bezy na papierze do pieczenia, który zapobiega przywieraniu i ułatwia ich zdejmowanie po upieczeniu.
  10. Drobne kryształki szybciej się rozpuszczają podczas ubijania z białkami. Możesz również użyć cukru pudru.

Spodziewamy się, że nasze wskazówki będą dla Ciebie przydatne i pomogą upiec naprawdę idealne bezy bez wysiłku.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *