Jedzenie

Zdrowe słodycze – czy to możliwe?

Okres panowania Władysława Jagiełły to czas, gdy pojawiają się pierwsze wzmianki o tych słodyczach w Polsce. Wraz z upływem lat, słodycze stają się coraz bardziej popularne i zaczynają być produkowane masowo. Na ulicach miast i miasteczek pojawiają się cukiernie i kawiarnie, serwujące słodkie przysmaki. Współcześnie słodycze produkowane są masowo i spożywane w zbyt dużych ilościach. Bez ich obecności trudno wyobrazić sobie zarówno niewielkie uroczystości, duże imprezy, a także codzienną dietę. Cukier obecny w tych produktach, spożywany w nadmiarze potrafi bardzo uzależnić i staje się przyczyną powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Trudno nam odzwyczaić się od słodkiego smaku. Warto więc poszukać zdrowszych odpowiedników słodkich przekąsek. Pozwolą nam one na zaspokojenie ochoty na łakocie a jednocześnie nie zrujnują nam zdrowia.

Domowe specjały

Apetyt na słodycze najlepiej zaspokajać własnoręcznie przygotowanymi słodkościami. Mamy wówczas pełną kontrolę nad ich składem, który możemy modyfikować w zależności od naszych preferencji. Jako wartościowy składnik domowego deseru znakomicie sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości kakao nie mniej niż 70%. Jej spożywanie jest zalecane przez naukowców i lekarzy. Gorzka czekolada pomaga przy nadciśnieniu tętniczym, chorobach serca i cukrzycy. Możemy spożywać ją samodzielnie lub jako dodatek do innych deserów np. do  bitej śmietany z owocami jagodowymi. Zdrową domową przekąską są orzechy, które m.in. pozytywnie wpływają na pracę mózgu czy suszone owoce. Ciasta i desery warto posłodzić zdrowymi zamiennikami cukru, do których należą ksylitol, erytrytol i stewia. Nie podnoszą one poziomu cukru we krwi i są bezpieczne dla osób zmagających się z insulinoopornością. Dodatkowo nie powodują próchnicy, jak czyni to sacharoza.

Słodko i zdrowo

Na szczęście nie wszystkie kupne słodycze mają w swoim składzie biały cukier oraz masę chemicznych dodatków. Na rynku dostępne są też zdrowe łakocie, produkowane na bazie orzechów, ziaren i owoców. Polski producent słodyczy https://www.eurohansa.com.pl jest przykładem, że można połączyć troskę o zdrowie i miłość do słodyczy. W ich składzie znaleźć można miód, zboża i daktyle. Również batony produkowane są z naturalnych składników. Dzięki temu są znakomitym źródłem energii i pomagają zaspokoić głód. Czekolada występuje tu w wersji bez cukru. Pozwala to na cieszenie się jej smakiem i dobroczynnymi właściwościami kakao, bez obawy o niepożądane dodatki.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *