Zdrowie i uroda

Odporność wzmocniona, naturalnie

Jak co roku, gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami, spada poziom naszej odporności. Stajemy się bardziej senni, zmęczeni i choć słońce cieszy promieniami naszą twarz, nie mamy chęci by korzystać z uroków nadchodzącej wiosny. Jesteśmy podatni na infekcje, a wirusy i bakterie czają się na nas za każdym rogiem. Oto kilka naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności i odzyskanie sił witalnych.

Codzienna dawka ruchu

Dobrze jest zacząć dzień od kilkunastominutowej gimnastyki. Systematyczna aktywność fizyczna zwiększa ilość makrofagów, czyli komórek pierwszej linii obrony organizmu człowieka. Dzięki temu jesteśmy bardziej chronieni przed inwazją bakterii i wirusów. Dodatkowo ruch poprawia pracę układu krążenia, co pobudza nas do działania. Jeśli nie masz czasu na poranny wysiłek fizyczny, zaplanuj go wieczorną porą. Intensywny spacer, jogging lub relaksujące rozciąganie ciała, na pewno zagra na Twoją korzyść.

Nie zapomnij o wodzie!

Wielu z nas, w natłoku codziennego dnia zapomina o odpowiednim nawadnianiu się. Często zastępujemy szklankę wody filiżanką kawy i to nawet kilkukrotnie podczas dnia. Niestety kawa, herbata, a już na pewno słodzone napoje działają na nas odwadniająco. Natomiast nasze ciało w większości zbudowane jest z wody. To w jej środowisku zachodzą reakcje biochemiczne oraz wszystkie procesy życiowe naszego organizmu. Aby układ odpornościowy – jak i każdy inny, działał poprawnie, musi dostać odpowiednią ilość wody. Każdą infekcję, ból głowy, gardła, podwyższoną temperaturę należy na początku potraktować wodą. Jeśli to nie pomoże, możemy sięgać po inne środki.

Odporność od kuchni

W naszych kuchniach na pewno znajdziemy wiele produktów, które przyczynią się do poprawy odporności. Czosnek zawiera naturalne antybiotyki zwalczające drobnoustroje,  a także pomaga stymulować i regulować wydzielanie komórek układu immunologicznego np. cytokin, które pobudzają odpowiednie komórki do działania. Imbir, dodany do herbaty działa rozgrzewająco, pomaga oczyścić drogi oddechowe oraz zawiera substancje antywirusowe. Badania naukowe sugerują nam, że kurkuma pomaga aktywować białe krwinki oraz obniżać poziom czynników prozapalnych w organizmie człowieka. Zasadzone w kiełkownicy kiełki brokuł, czy brukselki to źródło witamin i minerałów, a także enzymów, które pomagają zwalczać sany zapalne w układzie oddechowym.

Dobrze tez czasem sięgnąć po zioła na odporność. Napary ziołowe i ziołowo-owocowe np. z liścia oliwki europejskiej, kwiatu i owocu czarnego bzu czy chociażby czarna i zielona herbata z dodatkiem owocu dzikiej róży również sprzyjają pobudzeniu układu immunologicznego.  Warto zatem urozmaicić codzienne posiłki o szeroki zestaw przypraw, ziół i warzyw.

Zanim sięgniemy po drastyczne środki, jakimi są leki, spróbujmy wykorzystać możliwości jakie daje nam natura.

Źródło:

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty