Dom i ogród

Jaki jest najlepszy blat kuchenny?

Blat jest towarzyszem popisowych dań oraz świadkiem kucharskich porażek. Dzieje się na nim wszystko: zacząwszy od niespiesznych śniadań z bułką ziarnistą w roli głównej, po warzywną surówkę do obiadu lub zakąski na uroczystość urodzinową buntowniczej nastolatki. To mocny podkład kuchni, więc należałoby wybrać go dobrze. W kuchni to właśnie blat narażony jest na szereg zagrożeń. To przestrzeń robocza, w jakiej codziennością są upadki ciężkich materiałów, zadrapania oraz mniejsze bądź większe zdarzenia, zmniejszające atuty estetyczne oraz jakościowe powłoki zewnętrznej.

Płyta wiórowa obłożona laminatem

Największą popularnością cieszą się blaty laminowane. Są zrobione estetycznie oraz łatwo je podtrzymać w czystości. Laminat gwarantuje im odpowiednią wytrzymałość, odporność na wycieranie i wyblaknięcia. Taki blat pod względem wytrzymałościowym nie dorównuje jednak tymże zrobionym z naturalnego kamienia, lecz na jego dużą korzyść przemawia fakt, iż jest niewątpliwie tańszy. W razie konieczności, po kilku lub kilkunastu latach można zastąpić go na nowy bez ponoszenia ogromnych nakładów finansowych oraz demontażu pełnej kuchni.

Zobacz również:  4 PORADY FENG SHUI, KTÓRE POWINIENEŚ ZNAĆ PRZED ZAKUPEM ŁÓŻKA

Blat drewniany

Drewniany blat jest odporny na zalania, szczególnie gdy został zrobiony z najdoskonalszej klasy drzewa, najlepiej z egzotycznego. Użyteczność blatu drewnianego polega na tymże iż przy właściwej pielęgnacji będzie on służył nam poprzez długie lata. Blaty drewniane chronimy pokrywając je lakierem akrylowym. Można je czyścić, wycierać specjalistycznym urządzeniem powierzchnię zewnętrzną i używając lakieru nadać mu wybrany poprzez nas kolor. Blat drewniany nie jest wytrzymały na zadrapania i duże temperatury.

Blat kuchenny z kamienia naturalnego

Doskonały blat winien być z twardego oraz nienasiąkliwego kamienia. Najlepiej w owej roli sprawdza się granit. Marmury są miękkie oraz chłonne, chociażby po zabezpieczeniu. Różnorodne granity mają inne wartości, lepsze są owe bardziej zwarte, ponieważ są mniej chłonne. Należałoby spytać o to dostawcę kamienia. Blaty kamienne są wielokrotnie droższe aniżeli postformingowe, lecz także dużo trwalsze.

Blat do kuchni z płytek ceramicznych

Blat kuchenny z płytek ceramicznych można polecić specjaliście, można także zrobić go samemu. Płytki przykleja się (najlepiej wykorzystać miękkiej zaprawy klejącej na ciężkie podłoża) na płytę wiórową (musi być wodoszczelna) oraz uzupełnia wodoszczelną spoiną. Płytki można także układać bezfugowo, lecz i tak należy ich łączenie przetrzeć spoiną. Na blaty kuchenne nadają się płytki gresowe, klinkier i glazura. W zasadzie wygląd takiego blatu ogranicza tylko nasza fantazja oraz poczucie stylistyki.

Zobacz również:  Siedzenie ważna sprawa. Wybierz wygodne i praktyczne krzesła

Więcej na temat blatów kuchennych: https://www.magazynwnetrza.pl/wnetrza/jaki-blat-wybrac-do-kuchni

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

  1. Mi się marzy blat z kamienia. Niestety, ale w naszym nowym mieszkaniu jest zwykły blat w całkiem nowej kuchni. Zastanawiam się nad zmianą samego blatu, ale czy to nie popsuje szafek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *