W czym gotować? Garnki ze stali nierdzewnej
Każdy, kto gotuje wie, jak ważne są garnki, w których odbywa się proces powstawania dania. Odpowiednie naczynia nie powinny pochłaniać zapachów, odbarwiać się, muszą być wykonane z bezpiecznych i neutralnych dla zdrowia materiałów i dobrze się czyścić. Dostępność różnych produktów na rynku może wywoływać dezorientację. Wyprodukowane z różnych materiałów, o różnym dizajnie i kolorystyce sprawiają, że czasami wybór jest bardzo trudny. A może przyjrzeć się bliżej garnkom ze stali nierdzewnej?
Spis treści
Zalety stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej charakteryzują się ponadczasową estetyką. Mają neutralny kolor, także pasować będą do różnych stylów kuchni. Dostępne obecnie na rynku modele mają różne formy i kształty: od tradycyjnych po stylizowane na sagany. Dostać można standardowe naczynia do gotowania oraz bardziej specjalistyczne na przykład do makaronu, szparagów, do gotowania na parze czy do podgrzewania mleka. Garnki ze stali nierdzewnej mogą mieć różną jakość. Kupując tego typu naczynia warto zainwestować w te wykonane z najlepszych materiałów, bo te o niskiej jakości będą łatwo się zarysowywać i szybciej zużywać. Na ogół garnki wykonane ze stali nierdzewnej są solidne, odporne na zarysowania i działanie kwasów, trudno je wgnieść czy w inny sposób uszkodzić mechanicznie. Wybierając je najlepiej zdecydować się na takie z potrójnym dnem i ściankami, które uniemożliwiają przywieranie i przypalanie potraw. Dzięki temu również dłużej utrzymują temperaturę, a dobra cyrkulacja sprawia, że są bardziej energooszczędne.
Zalety użytkowania garnków ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej mają bardzo dużo zalet i należą do najlepszych w użytkowaniu.
Trwałość
Wykonane są z materiałów o bardzo dużej odporności na zniszczenia. Trudno jest taki garnek zarysować, nawet pocierając o jego powierzchnię drucianym czyścikiem. Nie rdzewieją oraz są odporne na działania kwasów zawartych w żywności. Nie tworzą się w nich mikrouszkodzenia, w których mogłyby się namnażać chorobotwórcze organizmy. Trwałość garnków ze stali nierdzewnej jest bardzo wysoka – mogą służyć przez lata.
Czyszczenie
Garnki ze stali nierdzewnej można czyścić w zmywarkach – nie szkodzi im ani wysoka temperatura ani silne środki czyszczące. Można zeskrobywać z nich przypalenia, które pojawiają się rzadko, jeśli garnek ma potrójne dno.
Utrzymywanie temperatury
Cyrkulacja ciepła w garnkach ze stali nierdzewnej jest bardzo dobra, dzięki temu są one energooszczędne i gotowanie w nich jest szybsze. Naczynia te trzymają też długo temperaturę i ugotowane danie dłużej pozostaje ciepłe. Posiadają też one wysoką tolerancję na niskie temperatury, dlatego można przechowywać w nich żywność w lodówce czy zamrażarce.
Użytkowanie
Garnki ze stali nierdzewnej można użytkować praktycznie na każdej kuchence. Są bardzo bezpieczne w eksploatacji, bo nie wchodzą w kontakt z żywnością, przygotowywanie w nich posiłków jest więc korzystne dla zdrowia. Poszukując dobrych naczyń do gotowania nie warto kierować się tylko wrażeniami estetycznymi, ale pamiętać o tym, że jest to produkt codziennego użytku, który często będzie poddawany oddziaływaniu ekstremalnych temperatur, środków chemicznych, kwasów i innych działających negatywnie czynników. Spośród wielu dostępnych garnków – emaliowanych, szklanych, aluminiowych, czy żeliwnych warto zwrócić uwagę na te wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Mają one całą paletę zalet a gotowanie w nich jest proste, oszczędne i zdrowe. Nie bez powodu garnki ze stali nierdzewnej należą obecnie do najczęściej używanych w polskich kuchniach.