Jedzenie

Espresso doppio – czyli dwa razy to co najlepsze

Espresso jest niczym samym jak świeżo zmieloną kawą z ziaren arabiki, robusty czy liberiki. Espresso zawiera w sobie 25 ml kwintesencji kawy czyli samego napoju, zatem espresso doppio nazywane też podwójnym jest niczym innym jak podwojoną ilością samego espresso. 50 ml napoju kawowego pozwala pobudzić bodźce do działania przy każdym poranku dnia.  Espresso doppio jest rodzajem serwowanych kaw.  Podstawowym rodzajem jest espresso, czyli napój wyjścia do innych metod tworzenia kaw w większej zawartości.

Jak zrobić podwójne espresso? 

Espresso doppio powinno parzyć się z około 15 gram świeżo zmielonej kawy. Ważnym elementem do uzyskania idealnego napoju kawy jest ciśnienie wody, które powinno wynosić około 9 bar i przepływać przez drobinki kawy. Espresso doppio podaje się w 80 ml filiżankach, aby zachować proporcje wyglądu tak samo jak przy klasycznym espresso.

Ocena kawy espresso:

Poprawnie zaparzone espresso, czy espresso doppio ocenia się w czerech podstawowych testach:

  1. Ocena wzrokowa – polega na ocenie jakości powstałej creme na powierzchni napoju, która powinna mieć orzechowy kolor.
  2. Ocena zapachu – jest to określenie aromatu unoszącego się z filiżanki. Koneserzy potrafią z samego aromatu odczytać jaki jest to gatunek kawy, jaką metodą była suszona i później palona.
  3. Ocena smaku – smak kawy powinno rozdzielić się na dwa etapy. Pierwszym etapem jest rozgraniczenie samej esencji do dwóch filiżanek i posłodzenie jednej z nich.
  4. Dopiero po spróbowaniu kawy posłodzonej i o naturalnym smaku możemy oceniać, smak samej kawy.
  5. Ocena ogólna – jest to już podsumowanie dotychczasowych trzech składników oceny i wywnioskowanie opinii.
Zobacz również:  Pokarm sfermentowany: korzyści z fermentacji mlekowej

Dodawanie wody do espresso doppio

Często można zauważyć, iż w restauracjach i kawiarniach podaje się nam wodę do zwykłego espresso i podwójnego. Woda jest elementem dodatkowym, gdzie wielu ludzi nie świadomych nie przechodzi testu na tym etapie zapoznania się z podstawą w gastronomii. Mały przeźroczysty najczęściej kubeczek z wodą o pojemności około 50 ml ma nam pomóc przepłukać jamę ustną przed degustacją pysznej kawy. Oczywiście musimy przepłukiwać naszą jamę ustną też w sposób łagodny i nie dający po sobie znać że staramy się utracić resztki po wcześniejszej konsumpcji.  Oczyszczenie jamy ustnej spowoduje, że możemy swobodnie rozkoszować się oceną danego espresso i przy tym nie wyjść na laików świata gastronomii.

Wielka sztuka 

Espresso doppio jest dobrym elementem rozpoczęcia dnia lub kwintesencją kończącej się kolacji czy spotkania biznesowego przy obiedzie.  Możemy swobodnie się cieszyć z każdej chwili relaksu jakim jest spożywanie espresso czy jego podwójnej wersji.

Więcej informacji na stronie: https://www.familion.pl/jedzenie/pojedyncze-czy-podwojne-espresso-jaka-jest-roznica

 

 

Zobacz również:  Wybieramy najlepszą frytownicę gastronomiczną!

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *