Jedzenie

Kuchnia dalekiego wschodu, czyli czym jest sushi?

Sushi, czyli słynna japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu, wodorostów nori i dodatków, jedzona najczęściej za pomocą pałeczek, z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, również wśród polaków. Dziś azjatyckie restauracje oferujące różne rodzaje sushi nie są już dla nas niczym egzotycznym, a gotowe porcje sushi z łatwością można kupić w większości marketów. Oczywiście wraz ze wzrostem popularności tej niezwykłej potrawy powstało również wiele wersji tego japońskiego przysmaku –  od klasycznego nigiri do wypełnionych po brzegi ryżowych rożków temaki. Przed wybraniem się do restauracji oferującej sushi warto zapoznać się z jego kilkoma podstawowymi rodzajami.

Sushi nie jedno ma imię – poznaj najpopularniejsze rodzaje

Profesjonalne restauracje sushi oferują szeroki wybór zarówno tradycyjnego sushi, jak i tego z nowoczesnym twistem. Do najpopularniejszych rodzai należą między innymi:

Nigiri

Prawdopodobnie jedna z pierwszych form sushi spożywana przez Japończyków i jednocześnie jego najpopularniejsza odmiana. Tradycyjnie nigiri składa się z porcji ryżu, na którą nałożony jest niewielki plaster ryby, ośmiornicy lub japońskiego omleta. Dość często smaku sushi dodaje również ostry chrzan wasabi.

Maki

W tym rodzaju sushi wszystkie dodatki wraz z ryżem zawinięte są w wodorosty nori, co pozwala na ich swobodne jedzenie, nawet za pomocą palców. Maki mogą być wypełnione zarówno surową rybą, jak i marynowanymi warzywami takimi jak rzodkiew czy tykwa.

California maki

Rolki sushi, w których algi umieszczone są w środku, a nie na zewnątrz rolki tak jak w tradycyjnym sushi. Wewnątrz ryżowej rolki znajdują się różne dodatki, takie jak awokado czy krabowe pałeczki surimi, a sam ryż posypany jest ziarnami czarnego sezamu.

Futomaki

To jeden z najbogatszych w dodatki rodzajów sushi. Futomaki wypełnione są minimum czterema składnikami, które następnie otoczone są warstwą ryżu i wodorostów. Zazwyczaj to właśnie dodatki stanowią największą część rolki tego rodzaju sushi, a nie ryż tak jak w klasycznym sushi.

Temaki

Sushi w formie rożka lub wrapa wypełnionego ryżem i surową rybą. Ręcznie zwijane temaki najczęściej spożywane są na zimno, z dodatkiem nasion sezamu i liści zielonej sałaty.

Jedną z lokalizacji, które warto odwiedzić w Lublinie, jest https://www.takushisushi.pl/. Warto jednak wspomnieć, że Takushi oferuje nie tylko wyśmienite sushi, ale również inne dania kuchni azjatyckiej takie jak zupa miso czy też rybny tatar, które pozwolą ci choć przez chwilę poczuć się jak na dalekim wschodzie, nie wychodząc z domu czy miejsca pracy.

 

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *